Päärakennuksen rakennutti pankinjohtaja Axel Fredrik Timgren vuonna 1919. Timgrenin oli tarkoitus aikaansaada ’Pikku-Karlberg’ (Pikku-Aulanko).

Uusklassinen päärakennus sijaitsee pienellä mäellä suurten puiden katveessa ja ”Roineen armaiset aallot sen rantoa hyväelee…”

Tourusta Pokkariksi, Pokkarista Wuolteen
kartanoksi – sama paikka, monta nimeä

Hauholainen kokous-, majoitusja juhlapalveluihin erikoistunut Wuolteen kartano Iso-Roineen rannalla on aikojen saatossa vaihtanut sekä omistajaa että nimeä useamman kerran. Maisema on paikan pysyvä valtti. 

– Väki vaihtuu, mutta maisema lumoaa ja kartano seisoo edelleen ylväänä lehmuskujan päässä, sanoo Wuolteen kartanon omistaja, yrittäjä Leena Sivén.

Tourun mäkenä paikka on tunnettu jo vuosisatojen ajan, historiankirjoissa tienoosta on maininta lähes tuhannen vuoden takaa. Tuolloin pahamaineiset viikingit tekivät ryöstöretken Hauhon reitin varrelle ja mm. Witsiälän kylään. Kokemäenjokea pitkin liikkuneen joukon tarkoituksena oli ryöstää paikallinen ”pankki”, Tourun mäelle varastoidut soopelin ja oravannahat.

Keskiajalla kylä tunnettiin kestikievareistaan ja kapakoistaan. Pohjoisesta aina Wiipuriin saakka ulottuva tie kaarsi Witsiälän kylän kautta ja kylän kestikievarilla oli määräys pitää kahtatoista hevosta valmiudessa matkaajien tarpeisiin. Sattumaa vai ei, mutta vielä nykyäänkin kylällä on toimiva 12 hevosen talli!

Touru ja viereinen Pokkarin tila olivat 1860-luvulla yhdistettyinä, tuolloin ne omisti ja niitä viljeli Hauhon kirkkoherra Adolf Sirén. Kahden ison järven välissä sijaitseva tila oli hankalasti viljeltävä, maat olivat kovin hajallaan ja myöhemmin tilojen omistus jälleen eriytyi.

Vaasalainen pankinjohtaja Axel Timgren osti Tourun vuonna 1917 ja muutamaa vuotta myöhemmin hän rakennutti nykyisen päärakennuksen vanhan tilalle, joka oli poltettu kapinakeväänä 1918.

Hauhon kunnan omistukseen tila siirtyi pankinjohtajan vararikon jälkeen, kunnes kunta myi sen tamperelaiselle kauppaneuvos Tapio Kaipiolle, joka omisti useita eri alan yrityksiä. Tunnetuin hänen yrityksistään valmisti kassakaappeja joita vieläkin on käytössä monissa yrityksissä.

Iloisen kolmikymmentäluvun päätteeksi tila siirtyi konsuli Uno Khürylle, joka kuitenkaan ei ehtinyt kauaa nauttia huvilaelämästä vaan myi sodan melskeissä tilan SPR:n Hämeen piirille 1941.

SPR:n aikana tila toimi mm. siirtoväen sairaalana ja vanhainkotina, myöhemmin vanhainkotina aina vuoteen 1967 saakka. Nimi muutettiin Pokkariksi ja toiminta muuttui järjestön omia tarpeita palvelevaksi keskukseksi. Pokkarissa oli myös pakolaisten vastaanottokeskus, siellä kurssitettiin SPR:n väkeä ja palveltiin kesäasukkaita kesäsiirtolatoiminnan muodossa. Kiristynyt taloudellinen tilanne johti siihen, että SPR päätti luopua Pokkarista.

Uuden vuosituhannen alussa, maaliskuussa 2000 hämeenlinnalainen Tunnelmakartanot Ky Leena Sivénin johdolla osti tilan ja käynnisti siinä Wuolteen kartanon nimellä toimivan yrityksen.

Pääosin koulutus- ja kokoushotellina sekä yritys- ja perhejuhlien pitopaikkana tunnettu kartano on laajentanut vuosien myötä toimintaansa ja nykyisin siellä pidetään paljon myös erilaisia teemaleirejä; mm. koiraharrastajat ja kalastajat järjestävät kartanon hulppeissa maisemissa ahkerasti tapahtumiaan. Myös taideleiriläisiä tienoo houkuttaa, pihapiiriin onkin helppo levittäytyä kankaineen, pensseleineen ja maalituubeineen.

Wuolteen kartanon sijainti Lahti– Tampere –valtatien varrella on erinomainen. Miljöö tihkuu kartanotunnelmaa. Puistomainen iso piha-alue rajautuu Iso-Roineeseen, jossa on mukava virkistäytyä muun houkuttavan loma- tai kurssiohjelman lomassa.

Kartanolta järjestetään vesibussiristeilyjä m/s Wuolle-aluksella ja lauttaristeily on kokemisen arvoinen matkaamismuoto esimerkiksi saman kylän kesäteatteriin, Hauhon Niskavuori Näyttämölle Witsiälän lavamaisemiin. Lauttaristelykohteita ovat myös Vihavuoden myllymuseo ja Rönnvikin viinitila.

Palveluihin lukeutuvat myös saunat, kuumakylpyallas tammikammilaavussa sekä erilaiset kisailupelit, mm. frisbee-golf. Ruoka on aivan oma lukunsa. Lisäaineeton lähiruoka on paikan valtti ja Tunnelmakartanot tunnetaankin ympäri Hämettä maukkaista, kauniisti esille laitetuista ruokatarjoiluistaan.